top of page

Fermenterte grønnsaker

Jeg har prøvd å fermentere ulike ting, men ikke alltid jeg synes det smaker like godt. Disse grønnsakene er veldig enkle å lage og jeg bruker de som en vitamin medisin og tar en ss før middag hver dag. Jeg bruker de ikke til mat, men ser det som et vitamin tilskudd, akkurat som jeg tar en ss tran. De smaker litt syrlig og salt, og er gode bakterier for tarmen din. Så om du har lyst til å prøve fermentering, skulle jeg ha startet med disse. 

 

Ingredienser:

Du kan bruke kålrot eller gulrot,  eller evt. andre harde rotfruktgrønnsaker. Bruk helst økologiske grønnsaker. Rødbeter har gitt mugg tendenser. 

Saltvann: 

En liter vann.

2 små ss med uraffinert salt. Du kan bruke himalaya salt

Slik  gjør du:

Kok opp en liter vann. Sett vannet til siden og ha i to små ss med salt. Rør litt rundt, så saltet løses opp i det varme vannet. vannet avkjøles. Deretter hakker du opp grønnsaker i terninger. Legg grønnsakene i et rent glass (viktig at det er helt rent). Deretter heller over det avkjølte vannet. Det viktige er at det er litt vann over grønnsakene (ca 1-2 cm). Du kan bruke en spesial glass, men det trenger du ikke (glassene på bildet bestilte jeg ganske billig på nett og de fungerer veldig godt. Om du skal fermentere, anbefaler jeg å kjøpe to slike glass. De kommer fra Lekue fermentering sett og ser ut som på bilde og er veldig bra. Jeg har prøvd ulike typer og disse er absolutt de beste og du kan bruke de samme glassene og ha i kjøleskapet. De koster 499 for to stk og leveres enkelt gjennom posten). Om du ikke bruker fermenteringsglass, kan du skjære en kålrot i en sirkel like stor som glasset og legge over, så at ikke grønnsakene kommer over vannoverflaten.  Du kan også bruke et mindre glass eller stein for å holde grønnsakene nede.  Du kan legge et håndkle over. Det skal ikke være helt tett. La stå på kjøkken benken i 5-6 dager i romtemperatur. Deretter setter du på et tett lokk og oppbevares i kjøleskap eller bod.  Her fortsetter modningsprosessen og de smaker ofte bedre etter en tid. 

Hvorfor er fermentert mat bra: 

De senere år har vist at bakterier vi har i magen, har større betydelse for vår helse enn vi har trodd. All forskning i dag viser at det er godt for magen å tilføre flere bakteriestammer til tarmen.  Mage og tarmsystemet er at av kroppens mest komplekse systemer. Forskning viser blant annet at folk med ulike psykiske forstyrrelser, ofte har forstyrrelser i mage og tarm systemet. Betydning av god tarmhelse får bare mer og mer oppmerksomhet. 70 prosent av vårt immunforsvar ligger i vårt mage og tarm system. Derfor er det bra å spise fermentert mat. Det hjelper å holde magen og tarmsystemet i balanse. 

Mitt råd er å begynne enkelt og få inn en rutine. Finn en oppskrift som du lager og spiser litt av hver dag. Jeg synes oppskriften over er super enkel. Test en mmd og kjenn hvordan det påvirker deg : )

fermitering_edited.jpg
Bilder.jpg
bottom of page