Brødbriks

Ingredienser:

Grunn oppskrift er en liter med tørrvarer og 5 egg og litt salt og her kan du egentlig ta det du har hjemme: 

 

  • 2,5 dl havregryn

  • 2 dl solsikkefrø

  • 2,5 dl hakka nøtter (mandler, hasselnøtter, valnøtter eller hva du har)

  • 1 dl sesam frø

  • 1 dl gresskarkjerner

  • 1 dl mel (bokhvete bruker jeg som er glutenfritt, men du kan bruke en annen form for grovt mel og du kan kutte ut mel og bare ha nøtter og frø). 

  • 5 egg

  •  1/2 ts havsalt

Min variant: 

2 dl havregryn

3 dl med ulike frø (solsikkefrø, gresskarkjerner, knuste linfrø eller gresskarkjerner. Det du har hjemme).

1,5 dl hakka nøtter (det du har hjemme)

2 dl bokhvete mel

1 dl kokosmasse

2 store raspa gulerøtter

1/2 ts havsalt

Krydder: Jeg synes det er veldig godt med 1/2 ts kanel og 1/2 ts gurkemeie).

1/2 dl eplejuice eller vann for og få deigen litt mykere

5 egg

Du kan bruke 1 ts natron om du vil at den skal heve litt mer, men egg hever i seg selv. 

 

Du kan også ha rosiner i om du vil ha det litt søtere og glad i rosiner. 

Om du vil, kan du legge nøtter og frø 1-2 timer eller over natten i vann. Dette gjør det litt mer tarmvennlig. Du kan ha litt eddik i vannet (2 ss pr liter vann). Når frø bløtlegges tror de at de at de skal spire. Dette fører til at mer næring frigjøres. Noen har mer følsom mage enn andre, så prøv deg fram. Men spiser du mye korn, frø og nøtter, kan det være fint å bløtlegge noe.  Du siler bare av vannet i sil. Se oppskrift nedenfor på tarmvennlige brødbriks med mer vann. 

Finn din variant, av disse superenkle brødbriksene. 

Slik  gjør du:

Bland bare alt i en bolle. Bre det utover en plate på bakepapir og stek i ovnen på 190 grader i 15 min. Perfekt om du vil servere litt kveldsmat sammen med en god kopp te. Denne oppskriften har jeg delt med mange og får mye gode tilbakemeldinger. Den blir litt tørr dagen etter, så jeg skjærer de i firkanter og fryser de ned. 

Brødbriks som er mer tarmvennlige og veldig gode:

 

Min variant som er mer tarm vennlig. Jeg synes denne blir litt mykere og er kjempe god, men den tar litt lengre tid å forberede: 

3 dl havregryn

3 dl ulike frø (Du kan også ha nøtter, evt. ta nøtter isteden for noe av havregryn eller frø). 

1/2 ts salt

1 ts kanel

1/2 ts kardemomme

1,5 dl tørka frukt (Rosiner for eks. )

2 gulrøtter ( Alt 1 gulrot og en rødbete). 

1/2 eple

2 dl bokhvete mel eller annen grovt mel (Bokhvete mel er godt og er glutenfritt). 

4 egg

Ca 2 dl vann

Legg havregryn, frø, tørka frukt og evt. nøtter sammen med krydder i et liters mål. Fyll opp med ca 2 dl vann, så det fylles opp nesten til kanten av liters målet. La dette ligge i bløtt, gjerne 1-2 timer. Du kan la det ligge lengre også. Bland så i 4 egg, rasp grønnsaker og eple og ha i 2 dl mel og rør rundt. Hell det over en langpanne med bakepapir i bunn og stek i 30 min på 180 grader varmluft, eller 190 grader vanlig. Pass på at det ikke blir brent. Diss trenger litt lengre steketid. De blir litt mykere og jeg synes de smaker veldig godt. Når du bløtlegger i forkant, er det lettere å ta opp for magen. Derfor kan disse være ekstra gode for følsomme tarmer. 

Kontaktskjema

Kristin Fjeldstad

Mail: kristin@balanserthelse.no

Telefon: 979 70 927

  • Hvit Instagram Ikon
  • Hvit Facebook Ikon

© 2020 Balansert Helse